Yatzy

Home » Yatzy

Hur spelar man Yatzy

Yatzy är ett tärningsspel som spelas med fem tärningar. Spelet består av 13 omgångar och i varje omgång kastar spelarna tärningarna upp till tre gånger i försök att skapa en högsta möjliga poängkombination på sin poänglapp.

Spelets mål är att få så hög poäng som möjligt genom att fylla i olika kategorier på poänglappen. Varje kategori kan endast fyllas i en gång under spelets gång och kategorin måste väljas efter varje kast av tärningarna.

Här är en steg-för-steg guide för att spela Yatzy:

 1. Varje spelare får en poänglapp som innehåller 13 kategorier. Kategorierna är: Ettor, Tvåor, Treor, Fyror, Femmor, Sexor, Bonus, Ett par, Två par, Triss, Fyrtal, Liten stege, Stor stege och Yatzy.
 2. En spelare börjar genom att kasta alla fem tärningar. Spelaren kan sedan välja vilka tärningar han eller hon vill spara och vilka tärningar som ska kastas igen.
 3. Spelaren kan kasta tärningarna ytterligare två gånger om så önskas. Efter varje kast kan spelaren välja vilka tärningar som ska sparas och vilka som ska kastas igen.
 4. Efter att spelaren har kastat tärningarna tre gånger, eller om spelaren väljer att sluta tidigare, måste spelaren välja en kategori på sin poänglapp som matchar tärningarna.
 5. Poängen räknas ut beroende på vilken kategori som har fyllts i och vilken kombination som har skapats av tärningarna. Till exempel ger Ettor poäng för varje tärning som visar ett öga, medan Yatzy ger poäng för fem tärningar med samma siffra.
 6. Spelarna fortsätter att spela tills alla 13 kategorierna har fyllts i på poänglappen. Den spelare som har flest poäng vid spelets slut vinner.
 7. Bonusen på poänglappen är en extra poäng för spelare som lyckas fylla i Ettor till Sexor med totalt minst 63 poäng.

Det finns olika variationer av Yatzy, men grundprincipen är densamma. Spelet är enkelt att lära sig men kan vara utmanande att bemästra.

Yatzy bonus

För att få bonus måste spelaren få minst 63 poäng i de sex översta villkoren (detta motsvarar i genomsnitt tre av varje villkor). Bonus ger alltid 50 poäng oavsett poängsumman.

Yatzy spelplan att skriva ut

Det kära barnet har många namn, vissa kallar det Yatzy block, bricka eller formulär. Det råder oenighet om det faktiska namnet på vårt Yatzy spelplan eller protokoll.

Ett Yatzy spelplan består av 15 fält med olika kombinationer. Du måste samla på enskilda ettor, tvåor, treor och så vidare. Det blir svårare mot slutet då man ska bygga stege, kåk, fyrtal med mera. Nästan som i poker, fast med hjälp av tärningar.

Vi och säkert många av oss svor någon gång svurit över att man inte hittar sitt Yatzy protokoll, därför har vi här på free-spins valt att sätta ihop ett jättebra Yatzy protokoll. Så du och dina vänner enkelt ska kunna spela.

Vårt Yatzy protokoll går att skriva ut och består av ett enskilt ark på ett a4 blad, det är en PDF med 4st Yatzy protokoll på ett enda papperSå här finns möjlighet till flera rundor Yatzy på bara en utskrift!

Yatzy spelplan att skriva ut

New Casinos
4,8 rating
1,3 rating
5,0 rating
4,0 rating
4,0 rating
Senaste kommentarer

  Länktips

  Mr Fritid är återförsäljare av Kama fritid och deras sortiment.