Gurka

Home » Gurka

Hur spelar man kortspelet Gurka

Gurka är ett roligt kortspelet som spelas med vanliga kortlekar och är populärt bland både barn och vuxna. Spelet går ut på att undvika att få höga kort och samtidigt försöka tvinga andra spelare att ta dem.

Här är stegen för att spela Gurka

 1. Blanda en vanlig kortlek och placera korten i en hög i mitten av spelområdet.
 2. Varje spelare får fyra kort som de placerar framför sig, med baksidan uppåt.
 3. Spelarna tittar inte på sina kort och tar sedan ett kort från högen och lägger det ansiktet uppåt på bordet bredvid högen.
 4. Sedan kan spelaren välja att byta ut ett av sina kort med det kort som ligger på bordet bredvid högen, eller att ta ett nytt kort från högen och lägga det ansiktet uppåt bredvid högen.
 5. Spelet fortsätter med spelarna som byter ut eller tar nya kort tills någon väljer att passa. När en spelare passar, måste alla andra spelare göra det också.
 6. Sedan vänder alla spelare upp sina kort och räknar ihop poängen. Ess räknas som 1 poäng, numrerade kort räknas som sina egna poäng, och klädda kort räknas som 10 poäng var. Spelaren med lägst poäng vinner rundan.
 7. Rundan avslutas med att spelarna som förlorade måste ta antalet poäng de fick och lägga till sina tidigare poäng. Spelet fortsätter tills en spelare når 100 poäng och förlorar.

Några vanliga regelvariationer som kan tillämpas:

 • Gurka: Om en spelare har en 10:a i handen, kan de lägga ut den och säga ”Gurka”. Då blir det en omgång där alla andra spelare måste visa upp sina kort. Spelaren med högst poäng efter omgången måste ta alla korten på bordet och lägga till sin poäng.
 • Förloraren börjar: Istället för att den som vinner en runda börjar nästa runda, kan man spela så att förloraren börjar nästa runda istället.
 • Tvingande byten: Istället för att spelarna frivilligt kan välja att byta ut sina kort, kan man spela så att alla måste byta ut minst ett kort varje omgång.

Lycka till!

New Casinos
4,8 rating
1,3 rating
5,0 rating
4,0 rating
4,0 rating
Senaste kommentarer

  Länktips

  Mr Fritid är återförsäljare av Kama fritid och deras sortiment.