Plump

Home » Plump

Hur spelar man kortspelet plump

Plump är ett svensk kortspel som spelas med en vanlig kortlek med 52 kort och syftar på att man ska försöka samla så många kort som möjligt genom att ta hem de högsta korten i varje omgång.

För att spela plump behöver du minst två spelare. Ju fler spelare desto roligare blir det vanligtvis. Spelet går ut på att vinna flest kort i varje omgång.

Så här spelar du Plump

 1. Blanda korten och dela ut fem kort till varje spelare.
 2. Lägg resterande kort i en hög på bordet med baksidan uppåt.
 3. Vänd det översta kortet i högen så att det ligger med framsidan uppåt bredvid högen.
 4. Spelaren till vänster om givaren börjar och spelarna fortsätter medurs runt bordet.
 5. Spelarna måste försöka ta hem högsta kortet som spelats under varje omgång. Om flera spelare spelar högsta kortet, vinner den som spelade det högsta kortet i den högsta färgen.
 6. Spelaren som tar hem högsta kortet i varje omgång tar även hem högen av kort på bordet och placerar den framför sig. Därefter är det spelarens tur igen.
 7. Om du inte har det högsta kortet eller inte kan matcha färgen på det högsta kortet måste du spela ett annat kort från din hand.
 8. Spelet fortsätter tills alla kort i högen på bordet är spelade.
 9. När spelet är slut räknar alla spelare sina kort och poängen för varje kort är följande: ess är värt 11 poäng, kung 4 poäng, dam 3 poäng, knekt 2 poäng och alla andra kort har samma värde som numret på kortet. Spelaren med flest poäng vinner.

Det finns också varianter av plump där man kan spela fler än ett kort åt gången och där man kan spela med jokrar som tar alla andra kort.

New Casinos
4,8 rating
1,3 rating
5,0 rating
4,0 rating
4,0 rating
Senaste kommentarer

  Länktips

  Mr Fritid är återförsäljare av Kama fritid och deras sortiment.