Tjugoett

Home » Tjugoett

Hur spelar man kortspelet Tjugoett

Tjugoett är ett populärt kortspelet som spelas med en vanlig kortlek. Målet med spelet är att få en högre poäng än motståndarna, utan att gå över 21 poäng.

Här är en steg-för-steg-guide för hur man spelar Tjugoett

 1. Blanda korten väl och dela ut två kort till varje spelare. Spelarna tittar på sina kort men håller dem dolda från övriga spelare.
 2. Spelaren till vänster om given börjar spelet genom att välja om hen vill ta ett till kort eller stanna. Om spelaren väljer att ta ett till kort, ges ett kort till och spelaren kan sedan välja att ta ett till kort eller stanna. Detta fortsätter tills spelaren väljer att stanna eller tills hen får över 21 poäng.
 3. När spelaren stannar, går turen över till nästa spelare till vänster. De fortsätter att spela på samma sätt som den första spelaren.
 4. När alla spelare har spelat sin tur, visar alla sina kort. Den spelare som har högst poäng under 21 vinner omgången.
 5. Om någon spelare går över 21 poäng, förlorar hen omedelbart och deras insats går till potten. Om en spelare får exakt 21 poäng (tjugoett), vinner hen automatiskt om inte någon annan spelare också får tjugoett.
 6. Efter varje omgång samlas alla korten in och blandas igen. Sedan börjar en ny omgång med den spelaren till vänster om given.
 7. Spelet fortsätter tills någon spelare har vunnit tillräckligt många omgångar för att samla in alla pengar i potten. Det vanliga är att man spelar till exempel till fem, sju eller tio vinster.

Det finns också några extra regler att tänka på när man spelar Tjugoett:

 • Ess räknas som antingen 1 eller 11, beroende på vilket som ger spelaren den bästa handen.
 • Kung, dam och knekt räknas som 10 poäng var.
 • Övriga kort räknas som deras numeriska värde (alltså räknas en 7:a som 7 poäng).
 • Om en spelare får ett ess och ett kort med 10 poäng (till exempel en kung eller en dam), har hen fått ”tjugoett” och vinner omedelbart om inte någon annan spelare också får tjugoett.
 • Om en spelare får två kort med samma värde (till exempel två kungar), kan hen välja att dela upp handen i två separata händer genom att lägga en extra insats. Sedan fortsätter spelet på samma sätt som vanligt för varje hand.

Lycka till!

New Casinos
4,8 rating
1,3 rating
5,0 rating
4,0 rating
4,0 rating
Senaste kommentarer

  Länktips

  Mr Fritid är återförsäljare av Kama fritid och deras sortiment.