Skitgubbe

Home » Skitgubbe

Hur spelar man kortspelet Skitgubbe

Skitgubbe är ett populärt svenskt kortspelet som spelas med en vanlig kortlek. Spelet kan spelas med två eller flera spelare, men är vanligtvis bäst med 3-4 spelare. Målet med spelet är att bli av med alla dina kort för att undvika att bli ”skitgubbe” eller ”skitunge”.

Så här spelar du Skitgubbe

 1. Blanda kortleken och dela ut korten jämnt till alla spelarna. Vissa spelare kan få ett kort mer än andra om antalet kort inte går upp jämnt.
 2. Varje spelare tittar på sina kort och väljer sedan ett eller flera kort att lägga i mitten av bordet med framsidan nedåt. Detta bildar högen.
 3. Den yngsta spelaren börjar spelet genom att välja ett kort från högen eller från någon annan spelares hand. Detta kort placeras sedan på bordet med framsidan uppåt.
 4. Nästa spelare i tur försöker då matcha det föregående kortet genom att lägga ett kort från sin hand på det. Detta kort måste ha samma eller högre rankning än det tidigare kortet.
 5. Om spelaren inte kan eller inte vill lägga ett högre kort, måste de ta upp högen och lägga den i sin hand. Detta gör att de blir tvungen att lägga det lägsta kortet i sin hand nästa gång det blir deras tur.
 6. Spelet fortsätter på detta sätt tills en spelare lyckas göra sig av med alla sina kort. Den spelaren blir då vinnaren av omgången.
 7. Den spelare som inte lyckas göra sig av med sina kort blir ”skitgubbe” eller ”skitunge”. Spelarna kan komma överens om en straff för skitgubben, som att betala en summa pengar eller utföra en viss uppgift.
 8. Efter varje omgång blandas kortleken och delas ut igen. Spelarna börjar om spelet från början.

Det finns flera varianter av Skitgubbe som kan spelas, inklusive ”dubbel skitgubbe” där två personer kan förlora en omgång och ”triangel” där tre spelare spelar mot varandra samtidigt.

Lycka till!

New Casinos
4,8 rating
1,3 rating
5,0 rating
4,0 rating
4,0 rating
Senaste kommentarer

  Länktips

  Mr Fritid är återförsäljare av Kama fritid och deras sortiment.